Yükleniyor

Enflasyon Farkı Aylık Verilmelidir

Yayıncı:
06.08.2024 13:43

    ENFLASYON ARTIYOR ALIM GÜCÜ ARTMIYOR!

    TÜİK in açıkladığı verilere göre Temmuz ayında enflasyon % 3.23   arttı. Yıllık enflasyon ise % 61.78 oldu. Bağımsız araştırma şirketi ENAG’a göre ise Temmuz ayında enflasyon %5.91, yıllık enflasyon ise % 100.88  olarak açıklanmıştır. Yılın ilk altı ayı için alınan artış sadece %15 iken altı aylık enflasyon TÜİK’e göre % 24,72 olmuş ve  her zaman olduğu gibi kamu çalışanları ve emeklileri enflasyon karşısında ezilmiştir.Hal böyleyken 2024 yılının ikinci altı aylık dönemi için yine kamu çalışanları ve emeklileri %10 artış almış olmasına rağmen görünen o ki bir kaç ay içinde yine artış eriyecek ve enflasyon altında kalacaktır.

    ENFLASYON FARKI AYLIK OLARAK MAAŞLARA YANSITILMALIDIR

    Altı ayda bir alınan artışlar daha ilk aylardan enflasyon altında kalmakta ve sabit gelirlilerin alım gücü düşmektedir. Altı ay sonra verilen enflasyon farkı geçmiş dönemleri kapsamadığından o ana kadar oluşan farklar sabit gelirlilerin cebinden çıkmaktadır. Öncelikle yıllardır oluşan kayıplar karşılanmalı, sonrasında ise aylık olarak enflasyon kayıpları maaşlara yansıtılmalıdır.
    ÇALIŞANLARIN VERGİ DİLİMİ %15'TE SABİTLENMELİDİRYıllardır enflasyon altında maaş zammı alan memurların en büyük sorunlarından biri de vergi yükünün yüksek olmasıdır. Tüm memur, emekli ve diğer çalışanların maaşlarından gelir vergisi oranında kesintiler peşin yapılmaktadır.Memurlar özellikle yılın ikinci yarısında alınan zammı zaten görememekte, yılın ikinci yarısına doğru vergi dilimine girilmektedir. Yani verilen zam zaten kepçeyle geri alınmaktadır.
    Bu nedenledir ki vergi dilim oranları kamu görevlileri için%15’te sabitlenmelidir.

     MEMUR VE EMEKLİLERE REFAH PAYI ŞARTTIR!

    Yıllardır memur ve emeklilerin almış oldukları artışlar TÜİK enflasyonunun altında kalmış, altı ay sonra enflasyon farkı ile TÜİK verileri kadar artış yapılmıştır. Bu da demek oluyor ki aslında memur ve emeklilerin ücretleri yerinde saymış, hiçbir zam alınamamıştır. Bilinmelidir ki enflasyon kadar artış SIFIR zamdır. Kaldı ki TÜİK enflasyonu kadar yapılan artış ise alım gücünü düşüren eksi zamdır.
    Temmuz ayında verilen olan%10'luk artış sabit gelirlilerin alım gücünü artırmadı. Alım gücünü artırmak için enflasyonun üzerinde refah payı şarttır.
    Tüm bu nedenlerle memur ve emeklilere enflasyon altında kalmayacak REFAH PAYI verilmesi şarttır.
    #enflasyon

0 0
259 Paylaşım
21 Yorum